Σχετικά άρθρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΣ 2012 |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Πέμπτη, 03 Μάιος 2012 16:38 | |||
Γιώργος Γιανναράκος ανοίγει το φεστιβάλ U-TURN στο Επί Κολωνώ με τον «Ανεργο» και τον «Μύθο της κατσίκας» του Γιώργου Σκούρτη στις 8, 9 και 10 Μαΐου
Ο άνεργος είναι στην πραγματικότητα ένας ακαμάτης, κάποιος που θέλει να περάσει από την φτώχεια στον πλούτο και την άνεση, χωρίς να δουλέψει ή να ταλαιπωρηθεί. Γι’ αυτόν επιπλέον, η επίτευξη του στόχου του αποτελεί όχι μόνο βιοποριστική αλλά και υπαρξιακή ανάγκη. Η γυναίκα του είναι προσγειωμένη και πολύ ερωτική αν και λίγο χαζούλα, σίγουρα όχι τόσο, όσο δείχνει. Τον αγαπάει και θέλει να τον «στρώσει» στη δουλειά αλλά έρχεται αντιμέτωπη με κάτι πιο ισχυρό από την γοητεία της, που είναι το αλλόκοτο πείσμα του άντρα να αποδείξει μέσα από τις κομπίνες του την ίδια την ικανότητά του και αναφαίρετο δικαίωμά του, να είναι ο νικητής κι όχι ο ηττημένος της ζωής. Χωρίς να αντιλαμβάνεται, αν και είναι έξυπνος, πως έχει πιαστεί μόνος του και με την συμβολή του κοινωνικού του ιστού, σε μια παγίδα από την οποία δεν θα μπορέσει να ξεφύγει ποτέ. Η κατσίκα είναι μια υπάκουη κι αφελής σκλάβα. Ο αφέντης της προσπαθεί να αντλήσει απ’ αυτήν το μέγιστο δυνατό κέρδος και της επιβάλλει σκληρούς όρους εργασίας. Όμως μπροστά στην αλαζονική αναλγησία του, στην χωρίς όρια απληστία του για κέρδος εις βάρος της, εκείνη επιτέλους επαναστατεί. Και τότε αυτός της στήνει μια ακόμα πιο πονηρή παγίδα, επιδιώκοντας όχι μόνο να την υποτάξει ξανά αλλά να της στερήσει και κάθε προσδοκία για απελευθέρωση από τα ισχυρά δεσμά του. Μια σκοτεινή αλληγορία για τους μηχανισμούς της εξουσίας και τον τρόπο που ελίσσεται ώστε να διατηρεί αμείωτη την ισχύ της πάνω στα αιώνια εξαθλιωμένα, θύματά της. Μιλάμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Γιανναράκο: Πως συνδέεται ο «Μύθος της Κατσίκας» με την εποχή μας και τα συστήματα εξουσίας που οδήγησαν την Ευρώπη στην κρίση; Έχω την αίσθηση ότι περιγράφει την εποχή μας με μεγάλη ακρίβεια. Γι’ αυτό άλλωστε και τον επιλέξαμε. Βέβαια η σχέση εξουσιαστή – εξουσιαζόμενου υπάρχει σε όλες τις εποχές. Το ζήτημα είναι τι περιθώρια αισιοδοξίας μας αφήνει η εποχή που ζούμε.
Ο «Άνεργος» με ποιο τρόπο σκηνοθετήθηκε ώστε να διαθέτει αυτή την φρέσκια ματιά ενώ προέρχεται από το κοντινό παρελθόν; Δώσαμε πολύ μεγάλη σημασία στη σχέση του άνεργου με τη γυναίκα του και ξεκινήσαμε από την παραδοχή, ότι το ζευγάρι του έργου, αγαπιέται. Όσο κι αν καυγαδίζουν, τελικά μαζί αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, μαζί ωριμάζουν, μαζί εξελίσσονται. Είναι κάτι που σε πρώτη ανάγνωση δεν είναι εμφανές, όμως διαπιστώσαμε ότι το κείμενο του Σκούρτη παίρνει άλλο φως και τελικά ίσως, το προβλέπει.
Τι συγγενικό διαβλέπεις στον «Άνεργο» και στον νεοέλληνα της κρίσης; Είναι ένας από τους αντιπροσωπευτικούς Έλληνες της εποχής μας. Ίσως όχι ο πιο αντιπροσωπευτικός, αλλά είναι σίγουρα αναγνωρίσιμος.
Πως διαχέεται το χιούμορ στις δύο δραματικές στην ουσία, ιστορίες; Δεν υπάρχει δράμα χωρίς κωμωδία. Και το χιούμορ του Σκούρτη, κάνει την πολιτική του άποψη, την κριτική του, πολύ πιο δραστική.
Πως αντιλαμβάνεσαι το πολιτικό θέατρο και με ποιο τρόπο νομίζεις πως μπορεί να επηρεάσει το κοινό; Το καλό θέατρο είναι πολιτικό θέατρο. Ακόμη και ένα φαινομενικά ανώδυνο έργο μπορεί να παίξει το ρόλο του. Δεν με εκφράζει το κραυγαλέα πολιτικό θέατρο. Η συνθηματολογία και ο διδακτισμός μπορεί πολλές φορές να φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
Ποια είναι η γνώμη σου για την πορεία του θεάτρου στην Ελλάδα σήμερα; Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Πιστεύω πολύ στις μικρές ομάδες και στους νέους δημιουργούς. Μου λείπει όμως η βάση, το θεμέλιο. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες κλασικές προσεγγίσεις θεατρικών έργων, που να μπορούν να οδηγήσουν ένα νέο δημιουργό στην ανατροπή τους, άρα και στην εξέλιξή του τελικά. Παλιότερα υπήρχαν βάσεις προς ανατροπήν. Σήμερα φοβάμαι ότι πολλές φορές η θεατρική τέχνη αγωνίζεται να προχωρήσει ανατρέποντας το «τίποτα».
Ποια είναι η γνώμη σου για το «Επί Σκηνής»; Μας αρέσει, το αγαπάμε, το χρειαζόμαστε. Μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις και οι απόψεις του και του ευχόμαστε να γίνεται όλο και πληρέστερο, όλο και δυνατότερο προς όφελός μας.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιανναράκος Κοστούμια: Νίκη Πέρδικα Μουσική: Κώστας Μαντζώρος Επιμέλεια κίνησης: Δήμος Αμπράζης Παίζουν: «Ο άνεργος» Μίνα: Μαρβίνα Πιτυχούτη Βασίλης: Θοδωρής Τσουανάτος
«Ο Μύθος της κατσίκας» Κατσίκα: Αγγελική Δέλλα Αφεντικό: Σπύρος Ζουπάνος Παρουσιαστής: Στέφανος Φούκας
Παραστάσεις: Τρίτη 8, Τετάρτη 9, Πέμπτη 10 στις 21:15 Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (με διάλλειμα) Τιμή εισιτηρίου: 8,00€ Χώρος: Σκηνή Φουαγιέ Θέατρο Επί Κολωνώ Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94 Κολωνός Στάση μετρό: Μεταξουργείο Τηλέφωνο: 210 5138067 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Μεταξουργείο
|