Σχετικά άρθρα
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΙΘΡΙΟ ΣΥΡΜΑ |
Κυριακή, 05 Ιούνιος 2011 15:38 | |||
H Ομάδα Καλλιτεχνικό αίθριο σύρμα
…παρουσιάζει στο «off-off festival» την παράσταση «Αγαπητέ αγαπημένε» Δευτέρα 6 Ιουνίου
Περιγράψτε μας με δύο λόγια τους στόχους της ομάδας σας, τους συντελεστές και την προβληματική που σας ώθησε να την δημιουργήσετε. Το «καλλιτεχνικό αίθριο σύρμα» ιδρύθηκε το 2009 από την ηθοποιό Βίκη Καλπάκα και την ηθοποιό και χορογράφο Φιλιώ Λούβαρη. Σκοπός της ομάδας είναι η σκηνική συνύπαρξη του χορού με το θέατρο μέσα από την έρευνα και τον πειραματισμό, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ένας απλός κι ανεπιτήδευτος τρόπος τόσο στη δομή των έργων όσο και στην ερμηνεία τους, για να πούμε ότι μπορεί να ειπωθεί και να χορέψουμε τα υπόλοιπα… Έτσι, θεωρούμε απαραίτητο το δημιουργικό διάλογο με άλλες μορφές της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας (μουσική, εικαστικές τέχνες, video art, εγκατάσταση/installation). Πιστεύουμε στην ομαδική δουλειά, που δεν επικεντρώνεται στην ακτινοβολία και την επικοινωνιακή προβολή ενός μόνο προσώπου, και μας ενδιαφέρει ο συσχετισμός της καλλιτεχνικής προσπάθειας με τις σύγχρονες κοινωνικές και αισθητικές προσλαμβάνουσες. «Συγκάτοικοι» του σύρματος είναι οι μουσικοί Μάκης Παπαγαβριήλ και Γιώργος Καβουράκης, οι εικαστικοί Γιάννης Σινιόρογλου και Έλενα Χασαλεύρη, οι performers Νάντια Παυλάκη, Νίνα Αδαμοπούλου, Λητώ Νικολούτσου, Κατερίνα Στυλιανίδη, η Αναστασία Βασιλοπούλου και η Βάσω Γέρου (βοηθοί παραγωγής) και ο Πάνος Κούρτης (video artist).
Από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο; Η πρώτη παραγωγή της ομάδας «Δύο ιστορίες» πρωτοπαίχτηκε στην Πειραματική Σκηνή Μήλου το 2009. «Σύρματα» ονομάζονται στη Μήλο οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών (για βάρκες), σκαμμένες στους ηφαιστειακούς τόφφους. Από ένα τέτοιο ειδυλλιακό σύρμα στον Προβατά της Μήλου εμπνευστήκαμε τον τίτλο της ομάδας. Το ενδιαφέρον, όμως, με αυτό το όνομα, είναι ότι η λέξη «σύρμα» έχει πολλές χρήσεις, όπως τα τηλεπικοινωνιακά σύρματα ή τα σύρματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, και στη ρεμπέτικη διάλεκτο έχει μια αστεία και επίκαιρη χρήση «σύρμα…μας πιάσανε!». Επίσης έτσι ονόμαζαν οι ρεμπέτες τις χορδές των μουσικών οργάνων και θεωρούμε ότι είναι ένα εύστοχο όνομα για μια ομάδα σαν τη δική μας.
Ποια παράσταση παρουσιάζετε και για ποιο λόγο την επιλέξατε; Παρουσιάζουμε φέτος το «Αγαπητέ αγαπημένε», μια bar-theatre performance με θέμα τον έρωτα, που είναι η τρίτη παραγωγή της ομάδας μας. Πρόκειται για μια σύνθεση γνωστών μονολόγων επάνω στο θέμα του έρωτα, διανθισμένη με σύγχρονο χορό, τραγούδι και αυτοσχεδιασμούς λόγου. Η επιλογή μας αυτή προέκυψε από την ανάγκη να μιλήσουμε για την υποκειμενικότητα με την οποία βλέπουν και εκφράζουν οι άνθρωποι τον έρωτα. Χρησιμοποιώντας κείμενα διάφορων συγγραφέων, και μάλιστα από διαφορετικά λογοτεχνικά ρεύματα και εποχές, αναπόφευκτα επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η υποκειμενικότητα αυτή. Βέβαια, για να μπορέσουν όλα αυτά τα κείμενα να δημιουργήσουν μια ενότητα στα μάτια του θεατή, χρησιμοποιήσαμε αυτοσχεδιασμό στην τελική σύνθεση της παράστασης. Τι περιμένετε από την συμμετοχή σας στο off-off festival; Προσδοκούμε να υπάρξει μια συνέχεια στην πορεία της παράστασης, η οποία είναι ήδη πολύ σημαντική για μας. Την παίξαμε από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2011 με πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κοινού. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε και για την καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012.
Πως αντιμετωπίζετε τα προβλήματα παραγωγής, κυρίως τα οικονομικής φύσεως; Με προσωπική δουλειά και αυτοχρηματοδότηση.
Ποια είναι η γνώμη σας για τις νεανικές ομάδες και το αντίκρισμά τους στο ελληνικό θεατρικό τοπίο; Είναι ελπιδοφόρο το ότι υπάρχουν νέοι δημιουργοί που παράγουν έργο παρά τις αντίξοες συνθήκες. Όταν αυτή η δημιουργία γίνεται με συνέπεια και με τρόπο ουσιαστικό, τότε το αντίκρισμά τους στο ελληνικό θεατρικό τοπίο είναι σημαντικό και ωφέλιμο. Στις περιπτώσεις που γίνεται με προχειρότητα και για λόγους …αυτοϊκανοποίησης είναι αρνητικό. Αν και τελικά το κοινό είναι ο γνώμονας για το ποιές ομάδες θα συνεχίσουν κι ποιες όχι, το έργο τους.
Πως προσεγγίζετε το κοινό σας και πόσο σημαντικό είναι για σας να το επηρεάσετε ψυχαγωγικά, καλλιτεχνικά και ιδεολογικά; Καλλιτεχνικά, την ώρα της παράστασης, προσεγγίζουμε το κοινό μας με ευθύτητα αμεσότητα και ειλικρίνεια, προσπαθώντας να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ θεατή και ηθοποιού. Προσπαθούμε να τον βάλουμε στη θέση του κάθε χαρακτήρα καθώς και να μπούμε στη δική του θέση, ώστε να του μιλήσουμε για τη δική του και τη δική μας ζωή και όχι για τη ζωή του χαρακτήρα ενός θεατρικού έργου. Επικοινωνιακά το προσεγγίζουμε μέσα από το διαδίκτυο, από ηλεκτρονικά περιοδικά και από τη σελίδα μας στο facebook. Το πιο σημαντικό για μάς είναι να επηρεάσουμε το κάθε μέλος του κοινού μας με τον τρόπο που εκείνο επιθυμεί, ανάλογα με την προσωπικότητα, τις εμπειρίες και τις προσλαμβάνουσες που έχει, με τρόπο που ίσως δεν έχουμε φανταστεί και που είναι προσωπικός για τον καθένα.
Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση της χώρας μας σήμερα;
Η χώρα μας όπως και όλος ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που θεωρούμε ιστορική. Μπορούμε μέσα απ’ αυτή την κατάσταση να ωφεληθούμε και να προκύψει κάτι καινούργιο, πιο ανθρώπινο και υγειές. Αλλά χρειάζεται θάρρος κι αλτρουισμός για να το πετύχουμε, χαρακτηριστικά σπάνια στις σύγχρονες κοινωνίες μας.
Τι είδους αντίδραση προτείνετε ως καλλιτέχνες; Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας «καλλιτέχνες». Ο όρος αυτός κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε πολύ λίγες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν αλλάξει με το έργο τους, την τέχνη της εποχής τους… Εν πάση περιπτώσει, σαν άνθρωποι που επικοινωνούμε από το βήμα των παραστατικών τεχνών, προτείνουμε μια αντίδραση με επιμονή και επιμονή στις αξίες και τα ιδανικά μας. Είναι μια πολύ επικίνδυνη, καλλιτεχνικά, περίοδος, μιας και είναι πολύ εύκολο να υποπέσουμε στη δημιουργία μιας «περιγραφικής» ή ακόμα και «στρατευμένης» τέχνης, μιας τέχνης που στην εποχή μας αφενός «ρίχνει» το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και αφετέρου κουράζει το κοινό.
Ποια είναι η γνώμη σας για το «Επί Σκηνής»; Το “Επί σκηνής” είναι ένα πολύ ολοκληρωμένο site, που βοηθάει επικοινωνιακά τις νέες ομάδες, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. «off-off Athens festival»
Από 6.06.2011 έως 11.06.2011
Δευτέρα έως Σάββατο: 21:30 Θέατρο «Επί Κολωνώ» Ναυπλίου 12 Κολωνός Τηλέφωνο: 210 5138067 Τιμές εισιτηρίων: 5€
|
Σχόλια