Σχετικά άρθρα
ART IN ART |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη |
Τρίτη, 10 Ιούλιος 2012 15:26 |
Art in Art Μια γιορτή των τεχνών, με αιχμές στο «σήμερα»… Συνέντευξη με την Μαρία Γαλάτη Το νέο φεστιβάλ τεχνών, το «Art in Art», στον χώρο τέχνης «Δια Δύο» είναι ένα από τα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού και θα διαρκέσει ως τις 15 Ιουλίου. Φέτος, με κεντρικό άξονα τη χώρα την οποία ζούμε και κατοικούμε, την Ελλάδα, προσέγγισε καλλιτέχνες από όλες τις μορφές τέχνης, με σκοπό να εκφράσουν ο καθένας, με τα δικά του μέσα και από διαφορετική οπτική ένα επίμαχο θέμα για τη σημερινή πραγματικότητα. Μιλάμε με την Μαρία Γαλάτη, την ψυχή του φεστιβάλ για την φετινή διοργάνωση αλλά και τους μελλοντικούς τους στόχους.
Τι είναι το «Δια Δύο» από πού πήρε το όνομά του και πως το εμπνευστήκατε; Το «Δια Δύο» στην περίπτωσή μας δεν έχει κυριολεκτική σημασία! Δεν είναι διαιρετικό, τουναντίον είναι συνδετικό. Ήταν ιδέα ενός φίλου και μας άρεσε πολύ γιατί αποτελείται από δύο ξεχωριστούς χώρους και είμαστε δύο, οι δημιουργοί του, τον δημιουργήσαμε με την Όλγα Μωραϊτη. Ωστόσο, είναι ένας χώρος ανοιχτός σε νέες προτάσεις, ιδέες και ανθρώπους όπως ήταν η συνεργασία μας με τη Αρτίνα Γκέτση.
Τελευταία στην πόλη μας όλο και περισσότερο συναντιόνται οι τέχνες και μέσα σε παραστάσεις αλλά κυρίως σε φεστιβάλ. Μιλήστε μου για το δικό σας μικτό φεστιβάλ και για τον τρόπο που κατά τη γνώμη σας η μία τέχνη επηρεάζει ή και «εμπνέει» την άλλη. Οι τέχνες λειτουργούν αλληλένδετα, αλλά και ως μονάδα. Και οι καλλιτέχνες εξίσου. στόσο πιστεύω πώς μπορούν άμεσα να επηρεαστούν μεταξύ τους. Το «Art in Art» έχει καταφέρει να το αποδείξει αυτό συνδυάζοντας όλες τις μορφές τέχνης και φέρνοντας σε επαφή τους καλλιτέχνες. Συνειδητοποιείς πόσο το έχουν και οι ίδιοι ανάγκη να έρθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να μάθουν περισσότερα ο ένας για την τέχνη του άλλου.
Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους δημιουργούς που συμμετέχουν; Τα έργα και τα δρώμενα θέλαμε πρώτα από όλα να ταιριάζουν στην αισθητική μας αλλά και να μοιραζόμαστε κοινές ευαισθησίες. Επειδή το θέμα του φεστιβάλ είναι «αιχμή στο σήμερα», επιθυμούσαμε οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος να συνάδουν με μας.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία αυτού του φεστιβάλ αλλά και του χώρου που το φιλοξενεί, για τα επόμενα χρόνια και τι προοπτικές διαβλέπετε; Καταρχήν έχουμε πραγματοποιήσει ένα μέρος του ονείρου! Να συνεργαστώ αρμονικά, να δημιουργήσω μια εξαιρετική σχέση με την Αρτίνα όταν όλα γύρω μας αναπτύσσονται πάνω στον ανταγωνισμό. Θα θέλαμε να καθιερώσουμε ένα θεσμό στον οποίο οι καλλιτέχνες θα εκφράζονται ελεύθερα, θα μοιράζονται με τον κόσμο τα όνειρά τους, τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους. Όσο για τον χώρο θέλουμε να εξελιχθεί σε κοιτίδα που θα έχει να προσφέρει στην κοινωνία και στην πολιτιστική εξέλιξη της χώρας, αξιόλογες, όμορφες και πρωτοποριακές δουλειές. Θα προσπαθήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις να καταφέρουμε τον στόχο μας.
Πιστεύετε ότι σε καιρούς κρίσης τέτοιες ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες και ποια είναι η ανταπόκριση ως τώρα, του κοινού; Φυσικά μπορούν να βοηθήσουν οι πολίτες. Η τέχνη ιστορικά απευθύνεται σε αυτούς. Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε θα μπορούσε να αποτελεί γιατρικό της ψυχής. Ήδη, η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη και τους ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά τους λόγια.
Τα εισιτήρια είναι χαμηλά. Το εκτιμάει αυτό το κοινό ή το υποτιμάει; Όταν ακόμα το «Δια Δύο» ήταν ιδέα προς υλοποίηση, από τα πρώτα «θέλω» μας ήταν το χαμηλό εισιτήριο. Να μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει ένα δρώμενο, χωρίς να το θεωρεί είδος πολυτελείας και πιστεύω πως τα καταφέραμε, γιατί πραγματικά το εκτιμούν ιδιαίτερα. Χαιρόμαστε που μπαίνει κόσμος και δεν δυσκολεύεται να πληρώσει, που ξανάρχεται και το προτείνει σε φίλους και γνωστούς.
Ποια από όλες τις τέχνες που συρρέουν στο φεστιβάλ έχει την μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό; Το θέατρο και η μουσική έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση. Το κοινό είναι πιο εξοικειωμένο με αυτές τις δύο μορφές τέχνης. Ενθαρρύνεται όμως ο ενθουσιασμός του, καθώς έρχεται πιο κοντά και στις εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, τον χορό, την σκιτσογραφία, την ποίηση.
Μιλήστε μου για τις αμιγώς θεατρικές παραστάσεις του φεστιβάλ. Με τι κριτήριο τις επιλέξατε και τι απήχηση έχουν; Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε καταπληκτικές θεατρικές δουλειές αποτελούμενες από εξαίρετους συντελεστές. Το «For Ever» του Γ.Ηλιόπουλου με τον Νίκο Αρβανίτη και την Ντίνα Αβαγιαννού, το «Stand up economy», μια ματιά πάνω στην κρίση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τον Νίκο Αρβανίτη, την «Ακαδημία του Κάφκα» με την Αντιγόνη Ρήγα και το «Art Games» σε σκηνοθεσία του Νικόλα Μίχα με τον Μάριο Μακρόπουλο και την Κατερίνα Σπυροπούλου, άλλο ένα έργο που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, στα πλαίσια του φεστιβάλ. Τα κριτήρια ήταν τα προαναφερθέντα και δεν μας διέψευσαν γιατί η απήχηση που είχαν όσες παραστάσεις παίχτηκαν ήδη, στον κόσμο, ήταν παραπάνω από την αναμενόμενη.
Ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτιστική πολιτική της χώρας μας αλλά και για τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης που πρέπει να γίνει το συντομότερο ανάμεσα σε ιδιωτικούς και τους κρατικούς φορείς. Εγώ προσωπικά βασίζομαι στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες γιατί γίνονται με προσωπικές θυσίες και αγώνα αποκύημα μεγάλης αγάπης προς όλο αυτό που ονομάζεται τέχνη και συνάμα ανάγκη για έκφραση και προσφορά. Από την άλλη πλευρά το κράτος πρέπει να βοηθήσει και να στηρίξει τον πολιτισμό της χώρας. Υπάρχουν καλλιτέχνες που μένουν στην αφάνεια γιατί δε μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο χώρου, θέατρα με πραγματικά αξιόλογη δουλειά που έκλεισαν ή πρόκειται να κλείσουν και άλλα παρόμοια συμβάντα. Επομένως είναι αναγκαία όσο ποτέ η κρατική στήριξη.
Ποια είναι η γνώμη σας για το Επί Σκηνής; H καλύτερη! Είναι ένας υπερπλήρης θεατρικός οδηγός, που καλύπτει τα πάντα. Ένα εγχειρίδιο θεάτρου. Πραγματικά, σας ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη που μας προσφέρετε. Η Μαρία Γαλάτη με την Αρτίνα Γκέτση Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, Θεατρικές παραστάσεις, βραδιές μουσικής και τραγουδιού, ποίησης, προβολή ταινιών μικρού μήκους νέων ελλήνων κινηματογραφιστών καθώς και σεμινάρια. Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν από σήμερα κι ως το τέλος του φεστιβάλ.
20.00 Ντοκιμαντέρ «Ελλάδα… είμαι σε δύσκολη θέση…» του Σεραφείμ Ντούσια
18.00 Έκθεση φωτογραφίας «Unknown» του Παναγιώτη Σκαλκώτου 20.00 «Re Micro μ Festival»
21.00 Stand up comedy, «Τρίο Καράτε» από τους: Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, Θωμάς Τσαλαπάτης και Δημήτρης Χριστοφορίδης.
21.00 Τραγούδι: Ισμήνη Πεπέ
18.00 Έκθεση φωτογραφίας «Music in me» με τον Γιάννη Πρίφτη.
21.00 «Art Games» σε σκηνοθεσία του Νικόλα Μίχα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάριος Μακρόπουλος και Κατερίνα Σπυροπούλου.
18.00 Σκίτσο «Δια Δύο» με τους σκιτσογράφους Παναγιώτη Μήλα και Μαρία Τζαμπούρα. 21.00 «Art Games» σε σκηνοθεσία του Νικόλα Μίχα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάριος Μακρόπουλος και Κατερίνα Σπυροπούλου. Οι τιμές των εισιτηρίων για τις παραστάσεις (θέατρο, χορός, τραγούδι, προβολές) είναι 9,00 και 5,00 ευρώ ενώ η είσοδος για τις εκθέσεις είναι ελεύθερη. Για τα σεμινάρια και τα workshops είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχών καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. «Δια Δύο» Σπύρου Πάτση 99 Στάση μετρό Κεραμεικός Τηλέφωνα κρατήσεων: 210- 3466048, 6938013002
|