Σχετικά άρθρα
SCENE (+) |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2022 06:35 | |||
Scene (+) Πολεμικά Αντικείμενα (Συγγραφική Performance) Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων Off-Off Athens
Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων Off-Off Athens στο Επί Κολωνώ είναι μιααγαπημένη θεατρική γιορτή και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για νέες ομάδες να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο κοινό. Για 12η χρονιά φέτος, το Off-Off Athens festival γίνεται πόλος έλξης για τους θεατρόφιλους που θέλουν να γνωρίσουν το νέο αίμα του Ελληνικού θεάτρου στα πρώτα του βήματα. Το “Επί Σκηνής” παρουσιάζει τις ομάδες που θα συμμετέχουν και μιλάει με τους δημιουργούς για την παράσταση τους.
Δραματουργία Μια ομάδα συγγραφέων, σε μία απροσδόκητη γιορτή, κρατούν από ένα πολεμικό αντικείμενο και μοιράζονται με το κοινό μία πρωτότυπη θεατρική εμπειρία. Παρουσιάζουν σκέψεις και προβληματισμούς για την ιστορία που γράφεται σήμερα και αναρωτιούνται: είναι τα αντικείμενα πολεμικά ή μήπως είναι οι ίδιοι αντικείμενα;
Συνέντευξη Τι σας ενέπνευσε στη δημιουργία της δραματουργίας και ποια κατά τη γνώμη σας είναι η σχέση της με τις εμπειρίες που βιώνει η ανθρωπότητα σήμερα. Η ομάδα μας, μετά από μια πιο εσωστρεφή αλλά αδιάκοπη συγγραφική δουλειά το διάστημα της πανδημίας, επιστρέφει στη δράση εν μέσω ενός πολέμου. Έτσι, η επιλογή του θέματός μας είναι επίκαιρη, αλλά όχι επικαιρική. Ο πόλεμος είναι ένα θέμα διηνεκές. Τα Πολεμικά Αντικείμενα θα μας απασχολούν για πάντα.
Πως δημιουργήθηκε η ομάδα σας, πως εμπνευστήκατε το όνομα της και τι σημαίνει; Η ομάδα Sceneplus δημιουργήθηκε το 2018 από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ανδρέα Φλουράκη, με σκοπό να επικοινωνηθούν στο κοινό τα κείμενα νέων Ελλήνων συγγραφέων. Το όνομα που της δόθηκε από τον δημιουργό της αντιπροσωπεύει τη δράση και τη δημιουργία της ομάδας: Scene (Σκηνή): οι συγγραφείς μέσα από μια Συγγραφική Περφόρμανς, αποδίδουν τα κείμενά τους επί σκηνής, αποκομίζοντας από την διάδρασή τους με το κοινό την εμπειρία της έκθεσης και της άμεσης επικοινωνίας τους. Plus (+): Όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα δραστηριοποιείται μέσα από εργαστήρια με συγκεκριμένους άξονες, που έχουν παράξει πολλές αυτόνομες σκηνές ή και ολοκληρωμένα θεατρικά έργα. Πολλοί από τους συγγραφείς έχουν διακριθεί με βραβεία κρατικών και άλλων φορέων και έχουν δει τα έργα τους να παραστώνται. Το (+) της ομάδας δηλώνει πως είναι ένας πυρήνας που διαρκώς υποδέχεται νέα άτομα ή διατηρεί την έλξη του για τα παλαιότερα, που με αγάπη και διάθεση συν-δημιουργίας είναι πάντα παρόντα.
Τι θα θέλατε να μεταφέρετε στο κοινό μέσα από την παράσταση σας; Αναφορικά με το θέμα του έργου, που είναι ο πόλεμος, προσπαθήσαμε να χειριστούμε ένα δύσκολο –και δυστυχώς επίκαιρο θέμα- με σεβασμό, ευαισθησία αλλά και καυστικότητα. Το «πάρτι» των πολεμικών αντικειμένων που λαμβάνει χώρα επί σκηνής είναι ένα μήνυμα πως ο πόλεμος είναι πάντα εδώ: ανούσιος, γελοίος και τραγικός. Γενικότερα, σαν ομάδα, έχουμε την επιθυμία να μιλήσουμε στον κόσμο όχι μόνο για το θέμα με το οποίο καταπιανόμαστε, αλλά και για τη σπουδαία –και θεραπευτική- λειτουργία της θεατρικής μέθεξης. Με άλλα λόγια: η ομάδα, η συνύπαρξη, η μαγεία του θεάτρου μπορεί να μας σώσει!
Ποια πιστεύετε πως είναι η επίδραση του θεάτρου στις σύγχρονες κοινωνίες και με ποιον τρόπο επικοινωνεί τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων; Νομίζω ότι ήδη έχω απαντήσει με τις προηγούμενες τελευταίες φράσεις μου. Το θέατρο επιδρά στην κοινωνία, όπως ο αέρας στους πνεύμονες και το νερό στο σώμα μας. Υπάρχει σαν φυσικός νόμος, μας δίνει ζωή ακόμα και ασυνείδητα. Αν σκεφτούμε τον τρόπο που μιλάμε και αντιδρούμε καθημερινά, θα δούμε ότι η καθημερινότητά μας, περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό θεατρικής δράσης από όσο νομίζουμε. Όσον αφορά στους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων, νομίζω πως, το σύγχρονο ελληνικό έργο εν πολλοίς καταφέρνει να τους επικοινωνήσει. Τα κείμενα της ομάδας μας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα: όχι μόνο για τα θέματά τους αλλά και γιατί πολλά από αυτά είναι γραμμένα από νέους ανθρώπους με φρέσκια νεανική ματιά. Η νεότερη συγγραφέας μας είναι μόλις δεκαέξι χρονών.
Ποια μέθοδο εφαρμόζετε σε μια συγγραφική «Performance» ώστε να γίνει σκηνικό δρώμενο; Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, που επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία, προσπάθησε να διατηρήσει τη λεπτή ισορροπία που απαιτεί το είδος. Δεν είναι θεατρική παράσταση, δεν είναι αναλόγιο. Είναι η παρουσία και αλληλεπίδραση 9 συγγραφέων, στο εδώ και τώρα, μέσω των κειμένων τους, μεταξύ τους αλλά και με το κοινό.
Ποιες ευκαιρίες δίνονται στους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα ώστε να προωθήσουν την δουλειά τους; Στη χώρα μας υπάρχει έρωτας με το γίγνεσθαι του θεάτρου, ενθουσιασμός, αυτοθυσία, συμμετοχή. Αυτό που λείπει όμως, είναι η δυνατότητα των καλλιτεχνών να πραγματοποιήσουν το έργο τους στις συνθήκες που τους αρμόζουν.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε επιχειρώντας να ενταχθείτε στο θεατρικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Δυστυχώς, η πρώτη απεχθής λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα «χρήματα». Όχι σαν κέρδος, βέβαια, αλλά σαν οικονομική ενίσχυση. Το θέατρο δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά ζωτική ανάγκη των πολλών.
Τι όνειρα και τι σχέδια κάνετε για το μέλλον; Να συνεχίσω να γράφω έργα και να δημιουργώ στον χώρο του θεάτρου, από όποια πλευρά κι αν συμβαίνει κάθε φορά, να το υπηρετώ. Και να μην σκεφτώ ποτέ, ότι πρέπει να πάψω να ονειρεύομαι.
Απαντά η Γεωργία Αγγουριδάκη, (βοηθός σκηνοθέτη της Συγγραφικής Performance Πολεμικά Αντικείμενα και μέλος της ομάδας Scene +)
Συντελεστές: Ερμηνεύουν: Γεωργία Αγγουριδάκη, Μάριον Αγγουριδάκη-Κοέν, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Χρήστος Ασωνίτης, Μάργκαρετ Γουέσελινγκ, Έντυ Διαμαντόπουλος, Χαρά Κονταξάκη, Χριστόφορος Κώνστας, Χριστίνα Λιακοπούλου, Σοφία Παπούλια, Αντιγόνη Φλουράκη Πέμπτη 26 Μαΐου στις 20:15 & Παρασκευή 27 Μαΐου στις 22:00 Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως 22 Ιουνίου 2022 με συμμετοχή 27 θεατρικών σχημάτων.
|