Σχετικά άρθρα
ΦΩΤΗΣ ΤΣΟΤΟΥΛΙΔΗΣ |
Συντάχθηκε απο τον/την Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης | |||
Τετάρτη, 17 Νοέμβριος 2010 09:57 | |||
Φώτης Τσοτουλίδης Το θέατρο είναι το ποιητικό ισότοπο της ζωής
Ο Φώτης γεννήθηκε στη Βέροια αλλά μεγάλωσε στην Κοζάνη. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τ. Ε. Ι Θεσσαλονίκης αλλά γρήγορα άλλαξε πορεία καθώς ανακάλυψε την αγάπη του για την υποκριτική τέχνη που τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς» από την οποία και αποφοίτησε. Στο θέατρο έπαιξε για πρώτη φορά στην παράσταση «Αρχαία τραγωδία και Ελύτης» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρέλλη που ανέβηκε στο θέατρο «Βαφοπούλειο». Στη συνέχεια τον βρίσκουμε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις παραστάσεις «Ιουλιανός ο Παραβάτης» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Νικήτα Τσακίρογλου, «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόντ Ροστάν, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη και «Rock Story» της Λείας Βιτάλη σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Φέτος συνεργάζεται με το Στάθη Λιβαθινό στην παράσταση «Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που παίζεται στο θέατρο «Παλλάς». Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί στη σειρά του mega «L. A. P. D» που σκηνοθέτησε ο Στέφανος Μπλάτσος. Ταλαντούχος και αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά, αγαπάει ιδιαίτερα τα κλασσικά κείμενα αλλά και το σύγχρονο ρεπερτόριο και πιστεύει πως το θέατρο εμφορεί ποίηση στην καθημερινότητα, αποκαλύπτοντας τις ισχυρότερες και βαθύτερες παρορμήσεις της ύπαρξής μας. Του ευχόμαστε να εξακολουθήσει να ακολουθεί το όνειρό του στο σανίδι με συνέπεια και δημιουργικότητα. Μίλησέ μας για την φετινή σου δουλειά. «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ. Μια πολύ σημαντική δουλειά. Ένα κείμενο με σπουδαία ποίηση που θίγει θέματα υπαρξιακού και ευρύτερα φιλοσοφικού περιεχομένου, ανοιχτό σε πολλές αναγνώσεις, άμεσα σύγχρονο, βαθιά αναλυτικό και ριζοσπαστικό. Ο Στάθης Λιβαθινός, εξαίρετος δημιουργός, σκηνοθέτης, πνευματικά φωτισμένος άνθρωπος, παρέχει στον ηθοποιό την ελευθερία να ξεδιπλώσει όλη τη δημιουργικότητά του.
Γιατί ξεκίνησες να κάνεις θέατρο; Το μεγάλο μου όνειρο. Το όνειρο της ζωής μου. Νοιώθω πολύ όμορφα που το κάνω.Το θέατρο είναι το ποιητικό ισότοπο της ζωής. Πρέπει να δίνει έναυσμα ώστε να γίνεται η καθημερινότητα μας ποίηση. Να μιλάει στην ψυχή του κάθε θεατή ξεχωριστά.
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος δημιουργός στο θεατρικό χώρο; Ο υπερβολικός αριθμός νέων αποφοίτων δραματικών σχολών και η ελλιπής θεατρική παιδεία. Γενικότερα η παιδεία. Ποια είναι τα θεατρικά όνειρά σου; Θα ήθελα να συνεργάζομαι με σημαντικούς ανθρώπους οι οποίοι θα μου δίνουν έναυσμα να διευρύνω τους ορίζοντές μου και την τέχνη μου. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα «κλασικά» κείμενα όπως η αρχαία ελληνική τραγωδία αλλά και το σύγχρονο ρεπερτόριο.
Ποιοι δάσκαλοι δια ζώσης ή με το έργο τους σε εμπνέουν; Δάσκαλοι μου είναι ο Στάθης Λιβαθινός και ο Γιώργος Κιμούλης. Αποκομίζω πολλά πράγματα απ’ αυτούς. Έχω επηρεαστεί πολύ από συγγραφείς όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Προυστ. Θαυμάζω τη σκέψη και το έργο του Νίτσε.
Τι πιστεύεις για την θεατρική παιδεία στη χώρα μας; Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στις δραματικές σχολές, ξεκινώντας από το εισαγωγικό σύστημα μέχρι το πρόγραμμα σπουδών. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του επιπέδου. Για παράδειγμα, περισσότερα μαθήματα κινησιολογίας, εξειδικευμένα σεμινάρια και εξατομικευμένη εκπαίδευση. Ο κάθε σπουδαστής να μπορεί να εξελιχθεί, ν’ ανακαλύψει και ν’ αποκαλύψει κρυμμένες πτυχές του εαυτού του.
Τι πιστεύεις για τους πολιτιστικούς θεσμούς στην Ελλάδα; Υπάρχει μια έξαρση φεστιβάλ στους δήμους. Καλό είναι να υπάρχουν φεστιβάλ και να βλέπει θέατρο η επαρχία. Αλλά σκοπός να είναι η ανάπτυξη της πολιτιστικής παιδείας της κάθε περιοχής και όχι μόνο η διασφάλιση οικονομικών πόρων μέσω αυτών των διοργανώσεων. Πως επιλέγεις τις συνεργασίες σου; Με βάση το έργο και το σκηνοθέτη.
Πως αντιμετωπίζεις το πρόβλημα του βιοπορισμού μέσα από το επάγγελμα που διάλεξες; Δεν αποτελεί αυτοσκοπό της ζωής μου ο πλούτος μέσω αυτού του επαγγέλματος αλλά η ουσιαστική ενασχόληση με το θέατρο κι η αξιοπρεπής διαβίωση.
Ποιά κατά τη γνώμη σου είναι τα βασικά προσόντα ενός νέου δημιουργού; Δουλειά, δουλειά, δουλειά όπως έλεγε και ο Λένιν.
Τι είναι σωστό για σένα στη σκηνή και τι λάθος; Η πειθαρχία, η συνέπεια, η υπομονή, η μελέτη, το πνευματικό πάρε-δώσε ανάμεσα στους συναδέλφους.
Πες μας την γνώμη σου για το «Επί Σκηνής» Μια αρκετά καλή προσπάθεια. Μέσα από αυτόν το διαδικτυακό τόπο μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τα θεατρικά δρώμενα. Μακάρι να εξελιχθεί περισσότερο.
|