ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: ΑΧ, ΓΙΑΝΝΗ Μ'! |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη |
Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’! Ο γιος μου Γιάννης Μακρυγιάννης του Γιώργου Μεσολογγίτη Δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα για την μητέρα του Μακρυγιάννη κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των συντελεστών αυτής της παράστασης. Στοιχεία που αφορούν τη ζωή του συγγραφέα και πολιτικού, κομμάτια της δικής του δράσης και φυσιογνωμίας, συνέθεσαν το πορτρέτο της μάνας του, αφήνοντας στο σκοτάδι πολλά κομμάτια της προσωπικής της ιστορίας τα οποία κανείς δεν γνωρίζει. Το ενδιαφέρον κομμάτι της δραματουργίας, εμπνευσμένης από τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα, είναι η εφιαλτική της επικαιρότητα. Ακούγοντας από το στόμα αυτής της αμόρφωτης αλλά πανέξυπνης μάνας του Μακρυγιάννη για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής τα οποία ο γιος της βίωσε από πρώτο χέρι, διαπιστώνουμε έντρομοι πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και πως το αίτιο που προκαλεί όλα τα σημερινά δεινά μας, ανιχνεύεται σε εποχές τόσο μακρινές αφού όλα τα συμπτώματα της πολιτικής παρακμής, οι εμφύλιες συρράξεις, οι κερδοσκοπίες, το κυνήγι του αξιώματος, η παρακράτηση δημοσίου χρήματος, το ξεπούλημα στους ξένους κι η δική τους στάση απέναντι στη χώρα μας, οι προδοσίες, οι αθλιότητες των προσώπων της πολιτικής, η οικογενειοκρατία, η υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος κι η εξευτελιστική παραβίαση κάθε έννοιας δικαιοσύνης αναγνωρίζονται μέσα από τα τότε ιστορικά γεγονότα απαράλλακτες, επιφυλάσσοντας μας μια αξιόμεμπτη διαχρονικότητα. Την οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μεταφέρει στο μονόλογο προσθέτοντας σύγχρονα στοιχεία που μεταφέρουν ουσιαστικά την δράση από την μετεπαναστατική Ελλάδα του 1830, στην μετεμφυλιακή, του 1960-70. Εγχείρημα που θολώνει κάπως την αφήγηση αλλά δεν την αναιρεί. Η γυναίκα-μητέρα ενός Μακρυγιάννη που σηκώνει στις αδύναμες πλάτες της το βάρος της ιστορίας μιας ταλαίπωρης χώρας μέσα από την ίδια την περιπέτεια της ζωής της, δεν έχει ηλικία και εποχή, σχεδόν δεν έχει χώρα. Οπότε τοποθετημένη στο λιτό αλλά εμπνευσμένο σκηνικό του VAULT, γίνεται, μέσα από την εξ ίσου λιτή και εσωτερική ερμηνεία της Αποστόλου, μία από μας. Η ταλαντούχα ηθοποιός μας έδωσε μια προσωπικότητα τόσο ισχυρή όσο κι εύθραυστη, ένα πλάσμα άχρονο αλλά συμπαγές που ο χρόνος κι η ιστορία το συμπαρασέρνουν στα ταραχώδη νερά τους χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να το εξαφανίσουν. Η σκηνοθέτης δημιούργησε ευλαβικές ατμόσφαιρες που διήθησαν την καθημερινότητα της ηρωίδας στο χρόνο και το απόσταγμα, έγινε μυρωδιές, μνήμες νοσταλγικές, στιγμιότυπα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι που βυθίζονται σε μια μελαγχολία σχεδόν αδιόρατη και αφυπνίζουν μια οργή συγκρατημένη αλλά και ακονισμένη. Η μουσική ήρθε σε δημιουργικό διάλογο με το λόγο και τους φωτισμούς, ενισχύοντας τις ατμόσφαιρες και εκφράζοντας μια βαθύτερη, σχεδόν ανείπωτη αγωνία της μάνας που βλέπει το παιδί της να κινείται επικίνδυνα ανάμεσα σε δυνάμεις ισχυρότερες του, σε σκοτεινούς καιρούς. Μην χάσετε αυτή την παράσταση.
Γιάννης Μακρυγιάννης Γεννήθηκε το 1797-’98 στο Αβορίτι της Δωρίδας. Ήταν ενός έτους, όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του, Δημήτρης Τριανταφύλλου, από τους Τούρκους. Ο Γιάννης, ονομάστηκε αργότερα Μακρυγιάννης για το ψηλό του ανάστημα. Η μάνα του, η Βασιλική, φτωχή αγρότισσα, τον είχε γεννήσει επιστρέφοντας από το χωράφι στο σπίτι. Αναγκάστηκε να φύγει στη Λειβαδιά. Επτά ετών μπήκε υπηρέτης. Αργότερα, τον έστειλαν υπηρέτη στην Άρτα, στο σπίτι του Θανάση Λιδωρίκη. Εκεί, επιδόθηκε στο εμπόριο. Χάρη στο ζήλο και την εργατικότητά του κατάφερε να αποκτήσει σημαντική περιουσία. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ενώ διαρκούσε ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων, άρχισε ο εσωτερικός διχασμός που κατέληξε σε εμφύλιο πόλεμο με οδυνηρές συνέπειες για την επαναστατημένη Ελλάδα. Βαθιά θλιμμένος, απογοητευμένος από την κυβέρνηση και τις διχόνοιες, βασανισμένος από τις πληγές που έφερε σ’ όλο του το σώμα, ο Μακρυγιάννης απομακρύνθηκε από τη στρατιωτική και πολιτική ζωή. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 για την παραχώρηση Συντάγματος από τον Βασιλιά Όθωνα. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή του μειώθηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Τελικά, έμεινε δυο χρόνια στη φυλακή. Όμως, το διάστημα αυτό ήταν αρκετό να κλονιστεί η ήδη εύθραυστη υγεία του από τις κακουχίες της φυλακής. Απομονώθηκε στο σπίτι του κοντά στην Ακρόπολη όπου και πέθανε το 1864. Άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματά του το 1829, ένα μνημείο λόγου και ιστορίας. «…Ό,τι πιο σπουδαίο πράμα τα γράμματα, η μόρφωση, να μη σε κοροϊδεύουν. Να δώσει να ’ρθει μια μέρα σ’ αυτό τον τόπο, που ο κόσμος θα ’ναι μορφωμένος και δεν θα μπορούν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους». Μέσα από την προσωπική του ιστορία, ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Ο μονόλογος είναι ένας από τους επτά που παρουσιάζονται αυτή τη σεζόν στον Πολυχώρο Vault στα πλαίσια του θεατρικού project«Ο Γιος μου». Επτά σκηνοθέτες ετοιμάζουν επτά παραστάσεις στηριγμένες πάνω σε επτά βιογραφίες. Επτά μάνες μιλούν για τους γιους τους. Επτά γυναίκες ηθοποιοί παρουσιάζουν επτά μονολόγους γυναικών που μιλούν για τα παιδιά τους, που εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυΐα, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους.
Κείμενο: Γιώργος Μεσολογγίτης Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά Σχεδιασμός Φωτισμού: Άκης Σαμόλης Σχεδιασμός αφίσας: surreart Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου Trailer: Αινείας Τζόπη Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου Παραγωγή: Πολυχώρος Vault Ερμηνεία: Ευγενία Αποστόλου ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη – Πέμπτη 21:00 Έως την Πέμπτη 31 Μαΐου ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Γενική είσοδος: 12 ευρώ Προπώληση Viva (http://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/) 10 ευρώ Μειωμένο: 10 ευρώ Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) /Συνταξιούχοι Ατέλειες: 5 ευρώ ΠολυχώροςVAULT THEATRE PLUS Μελενίκου 26 Γκάζι Βοτανικός (Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός) Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00) Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. FB Page :http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1 *ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ
|