Ομάδα «Ω²»
παρουσιάζει στο Φεστιβάλ «Επινοώντας την παράσταση» την παράσταση «Σσς Κάποιος έρχεται!»
Η κοινωνία συχνά λειτουργεί σαν αγέλη. Για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της, συχνά καταλήγει να επιζητά έναν «Μεσσία» στον οποίο εναποθέτει όλες της τις ελπίδες. Αυτός όμως, είτε από πρόθεση, είτε από αδυναμία, οδηγείται σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια στο σημείο να καταχραστεί την εξουσία του και τελικά να βλάπτει παρά να ευεργετεί. Αυτός που έρχεται είναι αυτός που περιμένουμε αλλά δυστυχώς μάλλον δε θα ‘ρθει από τ' αστέρια αλλά από το υπόγειο.
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Δώμα: Τετάρτη 30.5.2012, ώρα 18:00
Πέμπτη 31.5.2012, ώρα 20:00 & 22:00
Τι σημαίνει το όνομα της ομάδας σας; Η ομάδα ιδρύθηκε το 2011 από αποφοίτους και δασκάλους της «Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών». Το όνομα «ω²» είναι συντομογραφία της λέξης Ωδείο και εκφράζει τη «δύναμή» μας που είναι η συνύπαρξη. Την ομάδα που ετοιμάζει το «Σσς Κάποιος Έρχεται» αποτελούν κυρίως απόφοιτοι του 2011.
Ποια είναι η ως τώρα δράση της; Η ομάδα έχει ήδη παρουσιάσει την «Ομηριάδα» του Δημητριάδη στα φεστιβάλ Ελευσίνας και Πετρούπολης και σε παραγωγή με την 4Frontal, τον «Καλιγούλα Τυραννο» του Γρ. Λιακόπουλου και τον «Υμπύ Τύραννο» του Α. Ζαρί.
Ποιος τελικά έρχεται στο «Σσς κάποιος έρχεται» και τι φέρνει μαζί του; Η κοινωνία συχνά λειτουργεί σαν αγέλη. Για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της, συχνά καταλήγει να επιζητά έναν «Μεσσία» στον οποίο εναποθέτει όλες της τις ελπίδες. Αυτός όμως, είτε από πρόθεση, είτε από αδυναμία, οδηγείται σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια στο σημείο να καταχραστεί την εξουσία του και τελικά να βλάπτει παρά να ευεργετεί. Αυτός που έρχεται είναι αυτός που περιμένουμε αλλά δυστυχώς μάλλον δε θα ‘ρθει από τ' αστέρια αλλά από το υπόγειο.
Τι πιστεύετε για την κατάσταση στη χώρα μας σήμερα; Ζούμε μια στιγμή αναμονής. Τα προβλήματα που βιώνουμε μοιάζουν τόσο τεράστια που δεν ξέρουμε αν κάποιος είναι σε θέση να πει με σιγουριά από πού πρέπει να αρχίσουμε ή αν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες.
Πως αποφασίσατε να συμμετέχετε στο φεστιβάλ; Συμπτωματικά (;) και οι δυο πρώτες παραστάσεις που αρχίσαμε να δουλεύουμε φέτος («Υμπύ Τύραννος», «Καλιγούλας Τύραννος») σχετίζονταν με το πολιτικό θέατρο και μάλιστα αφορούσαν την «τυραννία» με την έννοια της απολυταρχικής εξουσίας. Παράλληλα, στη διάρκεια της φοίτησής μας, μάς είχε δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τέσσερις παραστάσεις δικής μας επινόησης -οι τρείς από αυτές στη φόρμα του καμπαρέ και του μουσικού κωμικού θεάτρου κι η μία ως ένας πειραματισμός πάνω στη θεματική και τη φόρμα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα-. Έτσι, το φεστιβάλ αυτό στάθηκε μια εξαιρετική αφορμή να δουλέψουμε πιο σφαιρικά πάνω στη θεματική αυτή της εξουσίας μέσα στην αισθητική που σιγά-σιγά διαμορφώνουμε ως ομάδα. Είναι και μια ευκαιρία να συνυπάρξουμε και με άλλες ομάδες με κοινό προβληματισμό.
Ποια είναι η γνώμη σας για την δράση των θεατρικών ομάδων στην Αθήνα; Έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε το θέατρο ως υπόθεση ομάδας. Ακόμα κι αν κάποιος αναλάβει να έχει τον τελευταίο λόγο στην σκηνοθεσία, στο εικαστικό αποτέλεσμα ή στη μουσική, αυτό που προκύπτει τελικά οφείλεται στη φαντασία, τη σκέψη και την εμπλοκή όλων μας. Παρακολουθώντας την ελληνική και ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή, θεωρούμε την ομάδα ως τον πλέον υγιή, δημιουργικό, ελπιδοφόρο πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας.
Ποια είναι η γνώμη σας για το Επί Σκηνής; Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο με πολύ υλικό για αυτούς που ασχολούνται με το θέατρο.
|