Σχετικά άρθρα
Ανdress |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Πέμπτη, 31 Μάιος 2012 17:56 | |||
Ομάδα «Ανdress» παρουσιάζει στο Φεστιβάλ «Επινοώντας την παράσταση» την παράσταση «Gap» Η παράσταση έχει επηρεαστεί από ένα καθαρά πολιτικό κόμικ, τη Μαφάλντα. Βέβαια επειδή το φεστιβάλ είναι devised theater και δεν θα δείτε Μαφάλντα, πρέπει να ομολογήσουμε πως στην παράστασή μας η πολιτική διάσταση φανερώνεται από τις ιστορίες τεσσάρων διαφορετικών προσωπικοτήτων κι όχι άμεσα αλλά μέσα από την ίδια τη ζωή.
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Δώμα: Παρασκευή 1.6.2012, ώρα 22:00 Σάββατο 2.6.2012, ώρα 18:00 Κυριακή 3.6.2012, ώρα 19:00 Τι σημαίνει το όνομα της ομάδας και πως το εμπνευστήκατε; Ν.Π – Π.Μ: Το όνομα της ομάδας είναι πολύσημο και ο καθένας με τη φαντασία του μπορεί να το ερμηνεύσει διαφορετικά όταν το ακούει: αρχικά, το Αν-dress κάνει αντίθεση με το γεγονός ότι την ομάδα απαρτίζουν γυναίκες. Αν-dress είναι η διεύθυνση αλλά ακόμα σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι ντυμένος... Το όνομα βγήκε ένα βράδυ πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για το φεστιβάλ επινόησης του Νέου Κόσμου, το ίδιο βράδυ που έγινε και η πρόταση στη παλιά φίλη από το σχολείο να δηλώσουμε συμμετοχή, δέχτηκε και πήγαμε να πιούμε ένα ποτό με μια φίλη – δασκάλα της στη δραματική σχολή. Το όνομα, μας το βρήκε η δασκάλα!!! Την οποία και ευχαριστούμε πολύ όχι μόνο για το όνομα!
Συστηθείτε μας. Ν.Π: Εκείνο το βράδυ λοιπόν, την πρόταση έκανα εγώ η Ντιάνα Παπαναγιωτάκη, η οποία φοίτησα 2 χρόνια στη δραματική σχολή «Αρχή» και τον τρίτο χρόνο έφυγα και έκανα σεμινάρια σε 2-3 γωνιές του κόσμου ενώ φέτος λέω να συνεχίσω στο τρίτο και τελευταίο έτος. Την πρόταση αποδέχτηκε η Πέλλα Μακροδημήτρη απόφοιτη της δραματικής σχολής «Β. Διαμαντόπουλος» στη Θεσσαλονίκη. Ε...κι επειδή νιώθαμε μοναξιές η καθεμία έφερε και μια φίλη και συμμαθήτρια στη δραματική σχολή. Επόμενη, η Κατερίνα Βούρτση απόφοιτη της «Αρχής» της Ν. Καρρά και το καρέ συμπληρώνεται με την Αγγελική Παρδαλίδου απόφοιτη του «Β.Διαμαντόπουλου» Θεσσαλονίκης.
Τι είναι το GAP και πως πρόκυψε; Ν.Π: Το GAP είναι το τρομερό κενό που άφησα στο τίτλο συμπληρώνοντας το δελτίου τύπου για το Φεστιβάλ του Ν. Κόσμου κι επειδή όταν το κατάλαβα ήταν αργά και που να βρίσκεις τίτλο παράστασης το κρατήσαμε... Βέβαια ....αν το παράθυρο του δώματος του Νέου Κόσμου ήταν πιο χαμηλό δεν ξέρετε... μπορεί να κάναμε και βουτιά...η παράσταση θα σας το αποκαλύψει!
Ποια είναι η σχέση σας με το επινενοημένο θέατρο; Ν.Π – Κ.Β: Είχαμε την τύχη και τη χαρά να έχουμε καθηγητή τον Βασίλη Μαυρογεωργίου... Οπότε με το «καλημέρα» διδαχτήκαμε κι αγαπήσαμε αυτό το είδος θεάτρου. Η ενέργεια που απαιτεί κι η αλήθεια που κρύβει είναι μεγάλη πρόκληση… A.Π – Π.Μ: Στη σχολή είχαμε την τύχη να κάνουμε σεμινάρια με τον Κώστα Φιλίππογλου και να έρθουμε σε επαφή με το devised theater. Επίσης φέτος παρακολούθησα σεμινάριο γι’ αυτό το είδος θεάτρου με εισηγήτρια την Marlene Kaminsky.
Μιλήστε μου για την πολιτική διάσταση της περφόρμανς. Η παράσταση έχει επηρεαστεί από ένα καθαρά πολιτικό κόμικ, τη Μαφάλντα. Βέβαια επειδή το φεστιβάλ είναι devised theater και δεν θα δείτε Μαφάλντα, πρέπει να ομολογήσουμε πως στην παράστασή μας η πολιτική διάσταση φανερώνεται από τις ιστορίες τεσσάρων διαφορετικών προσωπικοτήτων κι όχι άμεσα αλλά μέσα από την ίδια τη ζωή. Θεωρούμε ότι σήμερα άλλωστε οι περισσότερες εκφάνσεις της ζωής αλλά και οι αντιδράσεις – πράξεις των ανθρώπων είναι επηρεασμένες από την πολιτική κι αρκετές φορές μάλιστα χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Τι προοπτικές έχουν οι νέοι θεατρικοί δημιουργοί; Αν ένας νέος θεατρικός δημιουργός θέλει να εκφραστεί κι αν έχει να πει κάτι διαφορετικό ή κάτι που θα είναι πραγματικά δουλεμένο κι έχει γίνει με αγάπη και συγκεκριμένο στόχο, θα φτάσει στον κόσμο και θ’ ακουστεί. Δίνονται ευκαιρίες από φεστιβάλ, από διαγωνισμούς αρκεί να υπάρχει κάτι που θα σε κάνει να ξεχωρίζεις, να έχει ουσία και να μην γίνεται απλά για να γίνει.
Ποια είναι η γνώμη σας για το Επί Σκηνής; Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό το ότι δίνεται βήμα σε νέες ομάδες να πουν κάποια πράγματα για τη δουλειά τους. Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!!!
|