Σχετικά άρθρα
ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ, ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ |
Συντάχθηκε απο τον/την Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης |
Σάββατο, 21 Αύγουστος 2010 15:48 |
Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω του Γιώργου Θεοδοσιάδη
Το έργο Το έργο παίχτηκε προ δεκαετίας στο θέατρο «Βικτώρια» με αρχικό τίτλο «Καλή τύχη» και στη συνέχεια στο θέατρο «Μέλι». Ο νέος τίτλος προέκυψε από έναν παλιό Ινδικό μύθο για την υπομονή και την μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής. Μέσα από ένα συγγραφικό εύρημα που θέλει έναν κουφό, έναν μουγκό κι ένα τυφλό να ζουν μαζί και να επικοινωνούν με εφευρετικούς κώδικες που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει, υπερβαίνοντας των αναπηριών τους, πλάθεται μια ενδιαφέρουσα πλοκή που παρακάμπτει ως ένα βαθμό απλοϊκότητες, αφέλειες και διδακτισμούς, προσφέροντας στο θεατή ένα δροσερό και συγκινητικό θέαμα. Η δυναμική η οποία ανατρέπει τις ισορροπίες των τριών φίλων προκύπτει από την άφιξη μιας κοπέλας με το «εξόφθαλμα» συμβολικό όνομα Ελπίδα, η οποία αφυπνίζει μέσα τους ανεκμετάλλευτες δυναμικές και τους αποσπά από ηττοπάθειες και πεσιμισμούς, διαρρηγνύοντας ταυτόχρονα τον συμπαγή ιστό της σχέσης τους μέσα από την ερωτική προσδοκία και προκαλώντας μια σειρά από ευτράπελες δράσεις. Μόνο που η καλή νεράιδα των ηρώων της ιστορίας αυτής δεν μέλλεται να συνδεθεί με κανέναν τους κατά το ποθούμενο αφού ανήκει ήδη σ’ έναν άλλο άντρα ο οποίος μάλιστα είναι παράλυτος. Το έργο, χωρίς να επιχειρεί τομές στις ιδιόμορφες σχέσεις των ηρώων και στους δοτούς χαρακτήρες, αναπαριστά το ελκυστικό περιβάλλον μιας «αυλής των θαυμάτων» επιτυγχάνοντας να ενεργοποιήσει συναισθήματα κι αποφεύγοντας να βαρύνει με περαιτέρω εμβαθύνσεις την ανάλαφρη ατμόσφαιρα.
Η παράσταση Η παράσταση με γοργούς ρυθμούς και νευρώδεις ερμηνείες αναδεικνύει το χιούμορ και την φρεσκάδα του κειμένου αλλά και την πολύ καλή χημεία των ηθοποιών οι οποίοι δρουν επί σκηνής με άψογο συντονισμό, προσφέροντας ένα αρραγές, δυναμικό θέαμα που ενισχύεται από τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και το λειτουργικό σκηνικό. Αν και βουβός ο Θανάσης Βισκαδουράκης εκφράζει εύγλωττα τον χαρακτήρα του. Ο Σπύρος Πούλης που υποδύεται τον κουφό δίνει μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία που βασίζεται στην σωστή διευθέτηση των λογοπαιγνίων και των μοιραίων παρεξηγήσεων. Ο τυφλός, τον οποίο ενσαρκώνει ο Σπύρος Σπαντίδας συντονίζεται με τους συμπαίκτες του με άνεση και υποκριτική επάρκεια. Η Δήμητρα Στογιάννη ερμηνεύει με αυθορμητισμό και ζωντάνια το μήλο της έριδος, αποδίδοντας θαυμάσια την γοητεία της ηρωίδας καθώς και την αφοπλιστική της αθωότητα. Οι αναφορές σε καταστάσεις και προϊόντα της καθημερινότητάς μας, αποδυναμώνουν το όλο εγχείρημα και το στερούν από την δυναμική της διαχρονικότητας, υπονομεύοντας την ποιότητα του κειμένου. Μια δροσιστική καλοκαιρινή παράσταση χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του συγγραφέα, δασκάλου και σκηνοθέτη Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Κείμενο: Γιώργος Θεοδοσιάδης Σκηνοθεσία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Δημήτρης Καντάς Σκηνικά: Λεία Ασβεστά Κοστούμια: Αλέξης Φούκος Μουσική Επιμέλεια: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Καντάς
Παίζουν: Σπύρος Πούλης Θανάσης Βισκαδουράκης Σπύρος Σπαντίδας Δήμητρα Στογιάννη
Θέατρο «Αθηνά» Δεριγνύ 10 και Πατησίων Τηλέφωνο: 210 8237330, 210 8238698 Τετάρτη – Κυριακή 21:30 Σάββατο 19:00
Τιμές Εισιτηρίων 25, 22, 20, 18, 16
Διάρκεια: 120’
|