Σχετικά άρθρα
BREATH |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη |
Τρίτη, 29 Ιούνιος 2010 19:09 |
Breath Samuel Beckett
Τα μικρά έργα του Samuel Beckett Breath A piece of Monologue, Rockaby, σε μια ενιαία παράσταση.
Στο ίδρυμα Κακογιάννη που άρχισε από φέτος τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές του, ένα καλόγουστο κτίριο με άνετους χώρους και δροσερό αίθριο, παρακολουθήσαμε προχθές την παράσταση Breath στην αίθουσα Black Box, ένα μεγάλο μαύρο κουτί με καρέκλες και μαξιλάρια γύρω-γύρω, ημικυκλικά, ενώ στο βάθος κυριαρχούσε ένα μεγάλο τραπέζι και μια εικαστική δημιουργία του νεαρού δημιουργού Γιάννη Διαμάντη.
Τα έργα Και τα τρία έργα πραγματεύονται και περιστρέφονται ως προβληματική γύρω από τα δύο μοναδικά γεγονότα στη ζωή ενός έμβιου όντος, την γέννηση και το θάνατο. Ο ενδιάμεσος χρόνος αποτελεί κατά τον συγγραφέα μια «κινούμενη» στατική εικόνα, ενός μοναδικού τοπίου του οποίου οι λεπτομέρειες γίνονται αντιληπτές μέσα από την συνεχή παρατήρηση. Γεγονότα ασήμαντα και τετριμμένα αποκτούν την ψευδαίσθηση μιας αλληλουχίας μέσα από την δική μας προσέγγιση, μέσα από την ικανότητά μας να τα παρατηρούμε. Η φωτιά που πυρπολεί το απέραντο σκοτάδι της άγνοιάς μας, οι μνήμες των, παραλίγο να πω, αγαπημένων, σαν σημάδια στον τοίχο από παλιές φωτογραφίες, το φως αυτόνομο, θαμπό κι απόμακρο που μας επισκέπτεται μόνο όταν εκείνο θέλει, ένα δώρο που δίδεται απρόβλεπτα... Από το λίκνο στο λίκνισμα, από τα βρεφικά χρόνια στα γηρατειά, η επίπονη αναμονή του βλέμματος του «άλλου» μετουσιώνεται σε απουσία. Και αυτό δεν είναι ούτε καταδίκη, ούτε έλλειψη ούτε σκληρόκαρδη αμέλεια. Είναι η φύση των πραγμάτων. Η ελπίδα για αλλαγή είναι αφελής, η συναισθηματική έκρηξη είναι απώλεια του μέτρου, η απελπισία πηγάζει από την άγνοια. Οι διαχειριστές της εξουσίας μας ωθούν στον καταναλωτισμό πνευματικό ή υλικό για να μας απομακρύνουν από την ίδια μας τη φύση και τον προορισμό που αυτή μας έχει εμφυσήσει. Από το λίκνο ήδη συναντιόμαστε με την ελευθερία, την αλήθεια και τη γνώση αλλά οι πλάνες που μας εμφυσούν οι εξουσιαστές μας κι η ίδια η πλάνη που εμφορεί αυτούς, μας οδηγούν σ’ ένα λίκνισμα άγνοιας, σε μια ωριμότητα ανώριμη κι άδεια από κάθε αξία.
Η παράσταση Ο σκηνοθέτης αποφάσισε να αποδώσει την ουσία των μονόπρακτων αυτών μέσα από μια αφοπλιστική απλότητα. Μόνο με ελάχιστες φωνές, ήχους, κινήσεις, απλή απαγγελία του κειμένου και λιτές, συμβολικές δράσεις. Πριν την είσοδό μας στο κουτί-αίθουσα, ακούμε τα σπαρακτικά κλάματα του βρέφους και βλέπουμε ένα βίντεο στο οποίο η αίσθηση της ερήμωσης συμβαδίζει με την δυναστευτική παρουσία του αόρατου. Ο θεατής που δεν είναι εξοικειωμένος με τον λόγο του S. Beckett και την ουσία του χάνει εύκολα το νήμα της επικοινωνίας του με την περφόρμανς και αποσπάται από την ροή της, χωρίς να έχει την δυνατότητα μέσα από τα τεκταινόμενα «επί σκηνής» να αποκωδικοποιήσει τους μπεκετικούς γρίφους. Η παράσταση απευθύνεται στους λάτρεις του συγγραφέα και στους θεωρητικούς που έχουν μελετήσει το έργο του, σε μεγάλο βάθος. Η αισθαντική Τατιάνα Παπαμόσχου σε μια από τις σπάνιες «επί σκηνής» εμφανίσεις της καταφέρνει να αποδώσει τον βαρύ και φορτωμένο με αόρατα νοήματα λόγο του συγγραφέα με μια εγκράτεια, συναισθηματική και υποκριτική που προσδίδει στην ερμηνεία της βάθος και εσωτερικότητα. Το εικαστικό έργο παραστέκεται στην δράση χωρίς να εντάσσεται λειτουργικά σ’ αυτήν, περισσότερο «σημαίνοντας» παρά συνεισφέροντας.
Τον Οκτώβριο θα συνεχιστούν οι παραστάσεις του Breath που παίχτηκαν στις 25 – 26 – 27 Ιουνίου, με την προσθήκη και του Cascando ενός ακόμη μικρού έργου του S. Beckett.
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης Παίζουν: Τατιάνα Παπαμόσχου Ευθύμης Λιάτος Σταύρος Τσακίρης
Μετάφραση: Δήμητρα Πετροπούλου Εικαστική Εγκατάσταση: Γιάννης Διαμάντης Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ Επεξεργασία ηχητικής μπάντας: Βασίλης Καραμπελόπουλος – Correct Studio Video: Νάντια Σκούρτη Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Κοέν Αφίσα- πρόγραμμα: Βαγγέλης Νικολάου Παραγωγή: OmIcrOn 2, μια εταιρεία για τις τέχνες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Αίθουσα Black Box Πειραιώς 206, Ταύρος Τηλέφωνο: 210 3418550 |