Σχετικά άρθρα
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΡΓΚΑΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗΣ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Πέμπτη, 12 Σεπτέμβριος 2019 08:14 | |||
Αντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης Μαρία Στεφανίδου και Λίνα Φούντογλου Ο νεαρός σκηνοθέτης συμμετέχει στο «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2019-In memory we trust» και μιλάει στο «Επί Σκηνής» για το έργο «Όλη η τραγωδία σε μια ώρα» του Κωνσταντίνου Μπούρα, που πρόκειται να μας παρουσιάσει στα πλαίσια του φεστιβάλ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς, διοργανώνεται για 16η συνεχή χρονιά στην Αθήνα από το Σάββατο 21 έως και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, με θεματικό άξονα την Μνήμη και με μότο «In memory we trust». Το φεστιβάλ Αναλόγιο που λειτουργεί από το 2005 έχει παρουσιάσει στο κοινό 170 καινούργια ελληνικά και ξένα έργα στο κυρίως πρόγραμμά του και περί τις 300 συνολικά εκδηλώσεις, με σχεδόν 1.300 καλλιτεχνικούς συντελεστές. Περισσότεροι από 130 συγγραφείς παρακολούθησαν για πρώτη φορά τα έργα τους στη σκηνή του Αναλογίου, ενώ νέοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό συστήθηκαν στο θεατρόφιλο κοινό μέσω της διοργάνωσης. Αντιστοίχως, νέοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορογράφοι, φωτογράφοι και εικαστικοί που σήμερα ανήκουν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, αναδείχθηκαν παρουσιάζοντας την καλλιτεχνική τους πρόταση στο Αναλόγιο. Πολλές παραγωγές του Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ προωθήθηκαν σε εθνικά, δημοτικά θέατρα και ελεύθερες σκηνές. Θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο Αναλόγιο, μεταφράστηκαν, ταξίδεψαν σε ανάλογες διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, διεκδίκησαν και κέρδισαν διεθνή βραβεία. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που συμμετέχω πρώτη φορά στο διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο και θα ήθελα να ευχαριστήσω την καλλιτεχνική Διευθύντρια κυρία Σίσσυ Παπαθανασίου που μας δίνει αυτή την δυνατότητα. Το διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο είναι μία μεγάλη δημιουργική πρόκληση για μένα και ήταν μέσα στους στόχους μου όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθούσα ως θεατής το Φεστιβάλ, να μπορέσω και εγώ να σκηνοθετήσω μία τέτοια παρουσίαση, μας λέει ο σκηνοθέτης και συνεχίζει απαντώντας στις ερωτήσεις του «Επί Σκηνής». Ο σκηνοθέτης Αντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης Τι είναι κατά τη γνώμη σας ένα αναλόγιο, τι στόχους έχει και σε τι διαφέρει από μία παράσταση; Το αναλόγιο είναι μία ιδιαίτερη παρουσίαση νέων έργων, μία αφορμή δηλαδή για κάτι διαφορετικό. Φυσικά υπάρχει η ανάγκη ανάγνωσης των κειμένων, όπως συνιστά ένα αναλόγιο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί στους δημιουργούς μία νέα ευκαιρία μέσα από το Φεστιβάλ, να δείξουν την διαφορετική προσέγγιση των νέων αυτών έργων. Στο δικό μου το μυαλό, όλα αυτά τα κείμενα θα μπορούσαν να γίνουν καταπληκτικές θεατρικές παραστάσεις και όπως στον κινηματογράφο υπάρχουν οι μικρού μήκους ταινίες όπου ένας δημιουργός παρουσιάζει το όραμά του για την μετέπειτα μεγάλου μήκους του, έτσι και εδώ, ένας σκηνοθέτης έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει μέσα από ένα αναλόγιο, την αισθητική του και το όραμά του για μία εν δυνάμει παράσταση.
Μιλήστε μου για το έργο που επιλέξατε. Πως μπορεί να συμπιεστεί ολόκληρη η αρχαία τραγωδία σε ένα θεατρικό έργο; Το κείμενο είναι του Κωνσταντίνου Μπούρα και πραγματικά έχει κάνει μία καταπληκτική προσέγγιση στο Αρχαίο Δράμα. Μέσα από δύο ηθοποιούς, παρακολουθούμε το ζουμί ουσιαστικά των τραγωδιών, με άμεση εναλλαγή ρόλων και με έναν δυνατό γραπτό λόγο του συγγραφέα που δείχνει την πλήρη γνώση του επί του θέματος. Όλες οι αρχαίες τραγωδίες μιλούν για θέματα κοινά, όπως την πολιτική, τα ανθρώπινα πάθη, τα ένστικτα, θέματα που όλα εμπεριέχουν ένα κοινό στόχο, την εξερεύνηση της απόλυτης αλήθειας. Ως εκ τούτου, μέσα από τις εναλλαγές στις τραγωδίες και στους σημαντικότερους ρόλους αυτών, ανακαλύπτουμε σε μία ώρα περίπου, τα βαθύτερα νοήματα που ήθελαν οι αρχαίοι τραγωδοί να μας δώσουν.
Πρόκειται για μια ανάλογη δραματουργική προσέγγιση με αυτή του έργου «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα»; Για τον συγγραφέα του κειμένου πιστεύω έπαιξε έναν εμπνευστικό ρόλο το έργο «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» αλλά όπως θα δουν όλοι οι θεατές, πρόκειται για μία μοναδική προσέγγιση.
Στο έργο ενυπάρχει το χιουμοριστικό στοιχείο κι η σάτιρα; Στο έργο υπάρχουν όλα τα ανθρώπινα στοιχεία που συνδέουν τις τραγωδίες, ανάμεσά τους σίγουρα και το χιουμοριστικό στοιχείο και σίγουρα και ο αυτοσαρκασμός και η σάτιρα. Καθώς όμως πρόκειται για μία εντελώς νέα προσέγγιση, θα αφήσω κάποια στοιχεία κρυφά, για να υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον του θεατή. Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Μπούρας Πως συνεργαστήκατε με τον συγγραφέα; Ο κύριος Κωνσταντίνος Μπούρας είναι ένας εξαίρετος κριτικός θεάτρου και συγγραφέας, με δίψα για δημιουργία και μία απεριόριστη αγάπη για όσα κάνει. Αυτό που μου έδωσε μεγάλη χαρά και ώθηση σε όλο αυτό, είναι η εμπιστοσύνη του στους νέους δημιουργούς, στις νέες τεχνολογίες και η ελευθερία στον σκηνοθέτη να παρουσιάσει την δική του οπτική.
Ποια θα είναι η σκηνοθετική οπτική; Το συγκεκριμένο έργο είναι μία μεγάλη σκηνοθετική πρόκληση την οποία όμως θα αντιμετωπίσω με τα δικά μου όπλα! Συνδυασμός θεάτρου και κινηματογράφου, είναι μία αγαπημένη μου προσέγγιση όλων των θεατρικών έργων που έχω ανεβάσει, καθώς ο κινηματογράφος είναι η βασική μου τέχνη. Στόχος είναι εκτός από τα λόγια και την υποκριτική των δύο εξαιρετικών ηθοποιών επί σκηνής (Μαρία Στεφανίδου και Λίνα Φούντογλου), να παίξουμε και με τις αισθήσεις του κοινού. Ως εκ τούτου, εκτός από τους ηθοποιούς και την κινηματογραφική εικόνα, θα υπάρχει και ο μουσικός μας επί σκηνής με συμμετοχή στο όλο εγχείρημα.
Ποια είναι τα προσεχή σας θεατρικά σχέδια; Αυτή την στιγμή είμαι σε μία παράλληλη πορεία, τόσο με κινηματογραφικές δημιουργίες όσο και με κάποια θεατρικά σχέδια που ετοιμάζω για του χρόνου, σε συνεργασία με την εξαιρετική ηθοποιό Κάτια Γέρου, τίποτα προς το παρόν όμως δεν είναι ανακοινώσιμο. Το πιο άμεσο, είναι η σκηνοθεσία και διοργάνωση που ανέλαβα για τα 7α Θεατρικά Βραβεία All4Fun, στο θέατρο Ελληνικός Κόσμος στις 25/9.
|