Κυριάκος Κουρουτσαβούρης
Up the W-all
Το 1ο θεατρικό φεστιβάλ του «all4fun» είναι πια γεγονός και λέγεται «Up the W-all». Ξεκίνησε λόγω της επιθυμίας των ανθρώπων του site να φέρουν αρκετές από τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζονται σε μια κοινή δράση και θα διεξαχθεί στον αγαπημένο μας πολυχώρο της Αθήνας, το Vault, του Δημήτρη Καρατζιά και του Μάνου Αντωνιάδη. Τεράστιο ρόλο στη διοργάνωση του φεστιβάλ έχει παίξει η Ελένη Σταμουλακάτου. Ποικίλες δράσεις, με πρωταγωνιστή το θέατρο και με κρίσιμη την ψήφο του κοινού για μια θέση σε μία από τις σκηνές του Vault που θα είναι και το βραβείο του νικητή. Το «Επί Σκηνής» θα είναι εκεί!
Μιλήστε μας για το «all4fun» και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τον πολιτισμό Mέσω του All4fun προσπαθούμε να προωθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πολιτιστική δράση, η οποία είναι πλέον ιδιαίτερα πλούσια. Σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπική μας επικοινωνία με τους καλλιτέχνες και κυρίως με τους ηθοποιούς. Δε θέλουμε απλά να δημοσιεύουμε τα δελτία τύπου, θέλουμε να έχουμε μια στενότερη σχέση επαφής. Μας ενδιαφέρει επίσης να είμαστε χορηγοί επικοινωνίας σε αρκετές παραστάσεις της θεατρικής σκηνής και προσπαθούμε να τις προβάλλουμε μέσω συνεντεύξεων, ειδικών στηλών (επιλογή εβδομάδας), διαγωνισμών με διάθεση προσκλήσεων κλπ. Γενικά στηρίζουμε τα νέα παιδιά – ακόμα περισσότερο εκείνα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση για να καταθέτουν την άποψή τους - και χαιρόμαστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη τους. Το «πρόσωπο της εβδομάδας» έχει γίνει πια trademark στον χώρο και είναι πολύ ελπιδοφόρο, όταν προοδεύουν παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στη συγκεκριμένη στήλη. Νιώθουμε και εμείς πως έχουμε συνεισφέρει, έστω και λίγο με τον τρόπο μας. Είναι επίσης πολύ ευχάριστο όταν τα νέα αυτά παιδιά αναγνωρίζουν αυτήν την ελάχιστη προσφορά μας...
Με ποια κριτήρια διαλέγετε τους φιλοξενούμενούς σας; Είναι αρκετά τα κριτήρια των επιλογών μας, τόσο στις συνεντεύξεις μας στο site, όσο και στους καλεσμένους μας στις ραδιοφωνικές μας εκπομπές. Το ταλέντο και ο χαρακτήρας είναι τα βασικότερα. Ευτυχώς υπάρχει πολύ καλό υλικό εκεί έξω, ενδεχομένως και αναξιοποίητο σε άλλους τομείς της υποκριτικής, πλην του θεάτρου. Αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί είναι ξεχωριστά πλάσματα με ποιότητα, αρετές, ήθος. Θεωρώ πως αν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις θα έπρεπε να «εξάγουμε» και ορισμένους εξ’ αυτών. Τα νέα παιδιά στον χώρο έχουν πολύ καλό επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο για το μέλλον.
Ποιοι είναι οι τομείς δράσης σας; Κυρίως δραστηριοποιούμαστε στο θέατρο, όπου γίνονται πολλές και σπουδαίες δουλειές. Μελλοντικά θα θέλαμε να ασχοληθούμε περισσότερο και με τον κινηματογράφο (διεθνή και ελληνικό). Επίσης και με τη μουσική - έστω και αν παρατηρούμε ότι έχουμε μεγαλύτερη πνευματική σύνδεση με τους ηθοποιούς - αλλά και με τους υπόλοιπους τομείς της τέχνης. Το Αll4fun, ωστόσο, δεν είναι ένα καθαρά πολιτιστικό site, αφού έχει και αρκετά θέματα ποικίλης ύλης.
Έμαθα για την νέα πρωτότυπη δράση σας η οποία ξεκινάει τώρα στο VAULT. Μιλήστε μας για το «Up the W-all». Η ιδέα ξεκίνησε λόγω της επιθυμίας μας να φέρουμε αρκετές από τις ομάδες που συνεργαζόμαστε σε μια κοινή δράση. Το 1ο θεατρικό μας φεστιβάλ θα διεξαχθεί σ’ έναν ανερχόμενο και πολύ δραστήριο πολυχώρο της Αθήνας, το Vault, του Δημήτρη Καρατζιά και του Μάνου Αντωνιάδη με τους οποίους έχουμε μια άψογη συνεργασία εδώ και ενάμιση χρόνο. Η ιδέα ενός ετήσιου φεστιβάλ υπό την αιγίδα του site μας γεννήθηκε κάπου στα τέλη του 2012, αλλά υλοποιείται αυτό το καλοκαίρι. Στόχος μας δεν είναι ν’ ανταγωνιστούμε κανένα άλλο φεστιβάλ, στόχος μας είναι να δει ο κόσμος όμορφες δουλειές και να δοθεί ευκαιρία σε διάφορες θεατρικές ομάδες να εκφραστούν. Είναι επίσης μια ευκαιρία να συγκεντρωθεί όλες αυτές τις ημέρες κόσμος του θεάτρου, προκειμένου ν’ ανταλλάξει απόψεις και να περάσει ευχάριστες στιγμές, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη και ζοφερή εποχή. Είναι σημαντικό να υπάρχει αλληλεγγύη, ενότητα και είναι ένας από τους λόγους που κάνουμε πάνω από δύο πάρτι μέσα στην χρονιά. Είναι πολύ όμορφο να συγκεντρώνονται μαζί ηθοποιοί, κοινό, σκηνοθέτες και λοιποί παράγοντες του χώρου, διότι δεν τους δίνεται συχνά αυτή η δυνατότητα. Όσοι έρχονται στα πάρτι μας, μάλιστα, περνούν καλά και το λένε...
Ο Κυριάκος Κουρουτσαβούρης με την Ελένη Σταμουλακάτου
Μιλήστε μου για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί το φεστιβάλ. Το πρώτο μέρος του φεστιβάλ (από Δευτέρα έως Παρασκευή) είναι διαγωνιστικό. Μία ομάδα θα κερδίσει μια θέση στο πρόγραμμα της ερχόμενης σεζόν στο Vault, αλλά στόχος μας δεν είναι οι ομάδες ν’ ανταγωνιστούν η μία την άλλη. Ο «νικητής» μπορεί θεωρητικά να είναι μόνο ένας, όμως δείχνοντας τη δουλειά σου δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ το πού μπορείς ν’ αξιοποιηθείς μελλοντικά. Είτε ακόμα και στο Vault (όπου π.χ. του χρόνου μπορεί να πάνε και άλλες παραστάσεις του φεστιβάλ), ή κάπου άλλου, αφού στην Αθήνα υπάρχει ούτως ή άλλως πλήθος θεατρικών σκηνών. Είναι δυσάρεστο ότι ο κόπος πολλών παιδιών σ’ αυτόν τον χώρο δε συνοδεύεται και με τις ανάλογες αμοιβές. Ποτέ δεν ξέρεις, όμως, ποιος θα έρθει να σε δει. Εξάλλου με τέτοιες εκδηλώσεις είναι πιο εύκολο να ανακαλυφθούν τα ταλέντα. Ο νικητής θα προκύψει από τον συμψηφισμό της ψηφοφορίας του κοινού και της εκάστοτε κριτικής επιτροπής, η οποία θ’ αλλάζει από παράσταση σε παράσταση και θ’ αποτελείται από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δημοσιογράφους του χώρου κλπ. Τεράστιο ρόλο στη διοργάνωση του φεστιβάλ έχει παίξει η πολύπλευρη Ελένη Σταμουλακάτου. Ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, casting director με πολλές ικανότητες, νέες ιδέες και κυρίως με ευφυή, γρήγορη σκέψη. Σπάνια το συναντάς σε τέτοιο μεγάλο εύρος. Το Σαββατοκύριακο εκτός από δύο εξέχουσες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν 2013-14 (Κάρβουνο από το Θέατρο Κωφών και Πατριδογνωσία με τον Γεράσιμο Γεννατά), 5 θεατρικά 15λεπτα και το αναλόγιο της Αγγελίνας Παρασκευαϊδη, θα διεξαχθούν διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, τις οποίες επιμελείται ο Χρήστος Σταμουλακάτος. Στο πλαίσιο του «Out of the box weekend» θα υπάρξουν και τις δύο ημέρες δίωρες προβολές επιλεγμένων μικρών μήκους ταινιών. Υπεύθυνη της συγκεκριμένης δράσης είναι η Ηρώ Αδρακτά.
Ας θυμηθούμε μια άλλη δράση σας που περιλαμβάνει τα θεατρικά βραβεία. Πως πήγε φέτος και τι απήχηση είχε; Τα «2α θεατρικά βραβεία κοινού» εξελίχθηκαν ιδανικά σε βαθμό πια, που σαν χώρος το πολύ φιλόξενο και ατμοσφαιρικό Afrikana να μοιάζει μικρός. Σχεδόν λάβαμε 500 ψήφους για την ανάδειξη των κορυφαίων της σεζόν 2013-14 από τις 115 παραστάσεις στις οποίες υπήρξαμε χορηγοί επικοινωνίας (αρχές Οκτωβρίου μέχρι Κυριακή των Βαϊων). Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το πώς εξελίχθηκε η βραδιά, για όσους βραβεύθηκαν, για όσους και όσες ψηφίστηκαν, για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν τα βραβεία η Ελένη και ο Βασίλης Τσιγκριστάρης, καθώς και για το συνολικό επίπεδο των περισσότερων εξ’ αυτών των παραστάσεων. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και ανυπομονούμε πλέον για τα βραβεία της προσεχούς σεζόν. Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει θεσμός στο πέρασμα του χρόνου.
Τι γνώμη έχετε για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το κοινό στη χώρα μας στην τέχνη. Το κοινό αρχίζει να στρέφεται περισσότερο στην τέχνη, όμως ακόμα χρειάζεται παραπάνω εκπαίδευση. Σε μια χώρα, άλλωστε, όπου υπάρχουν πολλές πληγές στην παιδεία δεν είναι καθόλου εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Μη ξεχνάμε, εξάλλου, την χρόνια αποβλάκωση της τηλεόρασης, αλλά και διάφορων «φτηνών» μέσων ενημέρωσης, που βρίσκουν πιο εύκολα πρόσφορο έδαφος σε άτομα, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η έγκυρη ενημέρωση είναι ένας τρόπος για να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στην τέχνη και αυτό προσπαθούμε να πράξουμε στο All4fun. Από εκεί και πέρα είναι φυσικά και θέμα των καλλιτεχνών να μπορέσουν μέσα από το έργο τους ν’ αφυπνίσουν τον κόσμο για να προσπαθήσει ν’ αναζητήσει το «κάτι παραπάνω» από το προφανές.
Πως αντιμετωπίζετε την τέχνη σε περίοδο κρίσης και με ποιο τρόπο μπορεί να είναι ένα αντιστάθμισμα στην θλίψη ή στο άγχος; Η τέχνη είναι απαραίτητη σε κάθε εποχή, όχι μόνο στην κρίση. Απλά τώρα μοιάζει για πολλούς κάτι σαν αποκούμπι. Η τέχνη έχει να κάνει με την οπτική του καθενός. Μπορεί να είναι ένα απίστευτο καλάθι στο μπάσκετ, ένα φοβερό γκολ στο ποδόσφαιρο για να θυμηθώ και το ότι πάνω απ’ όλα είμαι αθλητικός συντάκτης, μια υπέροχη θεατρική ερμηνεία, ένας ρόλος ζωής στον κινηματογράφο, μια όμορφη μελωδία, μια χορευτική φιγούρα, μια ξεχωριστή φωτογραφία κλπ. Καθένας βλέπει και εκτιμά τα πράγματα διαφορετικά και πάντα υπάρχει μια υποκειμενική άποψη για το τι είναι τέχνη. Στην περίπτωση του θεάτρου είναι πολύ σημαντικό το να ανοίγουν οι ορίζοντες σου και να θες ν’ αποκομίσεις καινούργια πράγματα και γνώσεις. Έχει να κάνει βέβαια με το πόσο επιθυμείς να δεχθείς στη ζωή σου το νέο...
Ποια είναι κατά την γνώμη σας η προσφορά στο θέατρο των ομάδων και των μικρών αλλά δραστήριων πολυχώρων; Είναι σημαντικό να υπάρχουν νέες θεατρικές ομάδες και σημαντικό επίσης να βρίσκονται σκηνές για να τις στεγάσουν. Οι θεατρικές ομάδες – και δη οι νέες - βρήκαν πλέον περισσότερο χώρο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να εκφραστούν, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο παραλήπτη. Το θέμα είναι να συνοδεύεται αυτή η δουλειά και με την εξασφάλιση χρημάτων και όχι μόνο να γίνεται για τη «ψυχή της μάνας τους». Μακάρι οι ομάδες που πραγματικά αξίζουν να αξιοποιούνταν και σε οικονομικό επίπεδο. Όπως μακάρι να υπάρξει κάποια στιγμή άνθηση της τηλεόρασης και μεγαλύτερη ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου, προκειμένου να μη γίνονται τόσο καλές δουλειές μόνο σχεδόν στο θέατρο.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Οι στόχοι μας για το μέλλον είναι προφανείς. Προβολή των νέων παιδιών, ποιοτική παρουσίαση των ειδήσεων, έγκυρη και άμεση ενημέρωση, διατήρηση της προσωπικής επαφής με καλλιτέχνες, χορηγία επικοινωνίας σε καλές παραστάσεις κλπ. Σαν site βέβαια θέλουμε να εξελισσόμαστε, να δημιουργούμε καινούργιες στήλες, να μεγαλώνουμε το κοινό μας, να μην προδίδουμε την εμπιστοσύνη των σταθερών μας αναγνωστών. Και φυσικά να συνεχίσουμε να έχουμε νέες ιδέες...
|